Otkazana prodaja Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“


Spomenik Bošku Buhi u Memorijalnom kompleksu. Photo: Vasilije Matovic/Wikipedia.

Drugi pokušaj države da proda turističko-ugostiteljsko preduzeća „Putnik” Prijepolje, koje je u stečaju, i njegovu imovinu, u koju se ubraja i Memorijalni kompleks „Boško Buha“ u opštini Prijepolje, otkazan je danas bez razvogas.

PRODAJA I BILA ZAKAZANA ZA PETAK, ALI I DANAS AGENCIJA ZA LICENCIRAJE, KOJA JE NADLEžNA ZA DRžAVNA PREDUZEćA KOJA SUGLASILA STEČAJ, SAOPŠTILA DA I ODLUČILA DA “PONIŠTI PROUDUJUJOUJNIA … I DA POVUČE OGLAS ZA PRODAJU NJEGOVIH (IMOVINSKIH ) jedinica”.

Memorijalni kompleks, nazvan po mladom partizanu Bošku Buhi, izgrađen je 1964. godine. Buha je poginuo u četničkoj zasedi 1943. godine, sa 17 godina, a posthumno je odlikovan kao najmlađi narodni heroj Jugoslavije.

Status Memorijalni kompleks ima kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju, a istoričari i aktivisti oštro su kritikovali pokušaj njegove privatizacije.

Iz Ministarstva kulture su u ponedeljak uveče za N1 saopštili da su pozvali nadležne da „hitno reaguju i preduzmu odgovarajuće mere kako bi se obustavila prodaja“.

Iz Agencije su za BIRN izjavili da su otkazali prodaju „kako bi se utvrdili dalji koraci… kako bi se pronašlo najbolje rešenje i postigao najviši stepen namirenja poverilaca stečajnog dužnika“.

Takođe su dodali da „sa stanovišta zaštite nepokretnih kulturnih dobara ne postoje prepreke i smetnje za sprovođenje stečajnog postupka”.

Milovan Pisarri, istoričar iz beogradskog Centra za primenjenu istoriju, kaže da sama prodaja nije toliki problem koliko činjenica da je Memorijalni kompleks u lošem stanju.

„Ono što je za mene veoma problematično, što zapravo govori o odnosu prema tim mestima (memorijalima), jeste da niko decenijama nije učinio ništa da popravi situaciju“, rekao je Pisarri za BIRN.

„Činjenica da je napušten, da se tu ništa ne dešava, više govori o odnosu prema prošlosti nego činjenica da će neko prodati taj dio da bi se obnovio turistički centar”, dodao je on.

„Putnik“ je postao vlasnik Memorijalnog centra sa idejom da pomogne u njegovom održavanju. Tu je sagrađen hotel i mesto je bilo popularni turistički centar sve do 1990-ih, odnosno do raspada Jugoslavije.

Lokalna filijala preduzeća i sadašnji vlasnik „Putnik“ Prijepolje, otišla je u stečaj 2010. godine.

Ovo nije prvi put da država pokušava da proda Memorijalni kompleks „Boško Buha“. Sličan pokušaj se desio i 2019., kada je prodaja zaustavljena nakon pritiska javnosti.

Pisarri naglašava da je odnos vlasti prema ovom spomen-obeležju samo mali primer odnosa države prema partizanskom pokretu.

„Niko ne želi da govori (o partizanskom pokretu) u Srbiji iz više razloga, pre svega zato što su oni bili komunisti, a danas su svi antikomunisti, drugo zato što su bili Jugosloveni, pa su se borili za Jugoslaviju, za zajednižvu, dr a danas je antijugoslovenstvo, nažalost, vrlo jako”, objasnio je on.

„Treća stvar je što je Srbija izgradila svoj, veštački antifašizam, koji je zapravo zasnovan na četnicima – odnosno na onima koji su se borili protiv partizana“, dodao je on.

Istakao je da lokaliteti poput Memorijalnog centra „Boško Buha“ više „nisu interesantni (vlastima), ne samo u smislu kulture sećanja na antifašističku borbu, već i na sve one vrednosti koje su bile temelj socijalističke Jugoslavije”.

About Elizabeth Smith

Check Also

New team has big goals at Corcoran Group Manhattan — RISMedia

Marko Arsic and Jason Lau were initially friends and admirers of each other’s work ethic …